IT  Studieområdet  Store skriftlige opgaver  Ordforklaringer 

Indholdsfortegnelse, fodnoter og kildehenvisninger

Indholdsfortegnelse, fodnoter og kildehenvisninger i synopsis-og rapport-sammenhæng (4 lektioner)

Når I løser opgaverne her på siden, skal I følge de formelle krav til den samfundsfaglige synopsis, og I skal bruge den viden, I tidligere har erhvervet om typografier samt it-vejledningerne på portalen.

Til brug for opgaverne skal I bruge en ufuldendt synopsis, som I finder her.

Opret i mappen IT i fagene SO1 en ny mappe ved navn: Indholdsfortegnelse mm og gem synopsen i denne mappe.

Bemærk: Der er tale om en synopsis fra et tidligere år, der er tilfældigt udvalgt og tilpasset. Synopsens tekstindhold er derfor ikke nødvendigvis af høj faglig kvalitet.

 

Opgave 1: Check formalia

Check at dokumentet overholder de krav, der er til omfang og sidelayout. Kravene kan ses her.

Ret de ting, der eventuelt ikke er i orden.

 

Opgave 2: Forside

Lav en forside, der samtidig også er jeres titelblad. Layoutmæssigt er der mange måder at lave en forside og titelblad på, men bemærk der er nogle bestemte oplysninger, der altid skal fremgå. Se her.

Forudsæt at eleverne kommer fra 1.k og hedder:

Sofie Larsen, Rasmus Winter, Jonas Kallesøe og Josefine Trane.

De afleverer 4/11 2015 og har vejlederen: Martin Justesen

 

Opgave 3: Indholdsfortegnelse

I skal nu generere en automatisk indholdsfortegnelse.

For at det vil lykkes, skal I i første omgang finde alle overskrifterne og formatere dem til overskrifter. Husk her også at forsyne overskrifterne med en (logisk) nummerering. Check også, at overskrifterne får skrifttype 14 og er samme skrifttype som resten af teksten.

Når I har gjort det, laver I en ny side mellem forside/titelbladet og jeres første tekstafsnit.

Arbejdes der i Word, trykker I nu på fanen REFERENCER – og finder Indholdsfortegnelse.  Vælg en af de mulige typer af indholdsfortegnelser. Nu skulle indholdsfortegnelsen gerne automatisk komme frem.

Foretager I efterfølgende ændringer i overskrifter fx tilføjer flere afsnit, så justerer I ved at klikke på indholdsfortegnelse, og derefter lige over indholdsfortegnelsen trykke på: Opdater tabel.

 

Opgave 4: Litteraturhenvisninger med fodnoter

Instruktion i indsættelse af fodnoter og herunder oprette jeres kilder findes på her. Start med at oprette materiale/litteratur.

Husk ud for Typografi at vælge betegnelsen MLA. Husk i øvrigt også at registrere ALLE kilder, som I har anvendt, også selvom der måske ikke henvises til dem i form af en fodnote.

Bemærk ved oprettelse af ny kilde (administrere kilder): Det kan være fristende, at tro, at mange kilder er et websted eller en elektronisk kilde. MEN bare fordi kilden er fundet på nettet, er den ikke nødvendigvis et websted/elektronisk kilde. Blandt de tre følgende kilder er der: En artikel fra tidsskrift, en rapport (rapporttype= analyse) og en bog (medie = I-bog). BEMÆRK: Det er ikke sikkert, man altid har information til at udfylde alle datafelter for kilderne.

Kilden til sætning overstreget

 

Opgave 5: Find manglende litterturhenvisning

Forsøg at finde et sted i teksten, hvor I tænker, der mangler en kildehenvisning. Opret (en fiktiv) kilde og indsæt henvisningen.  

 

Opgave 6: Lav litteraturliste

Stil jer på siden, der følger efter konklusionen. Her skal oprettes en litteraturliste. Nogle gange kaldes den også fx kildeliste eller bibliografi.

Hvis I har oprettet kilderne, som I skulle i opgave 4 og 5, så vil kilderne nu automatisk komme frem, hvis I vælger fanen Referencer og derefter Bibliografi.

 

Opgave 7: Find data og tilpas

I synopsen er det skrevet, at Danmark har en lav grad af polarisering sammenlignet med andre. Det er en pointe, som evt. kan uddybes til den mundtlige præsentation af synopsen. Dette kan fx. gøres ved hjælp af Gini-koefficienten, der siger noget om graden af lighed/ulighed i indkomstfordelingen i et givent land.

Find nu nogle data, som kan være med til at underbygge synopsens pointe. Husk kun at bruge relevante data. Dvs. der kan måske være behov for, at I tilpasser data fx. ved selv at udarbejde en tabel eller lignende.

Opret en PowerPoint med navnet: Opgave 7. I denne indsætter I på et slide:

- Data/grafik for Gini-koeffiecient

- Evt. korte tekster/bullits i forhold til det, som I vil forklare ud fra grafikken.

- Kildeangivelse under indsat data/grafik.