IT  Studieområdet  Store skriftlige opgaver  Ordforklaringer 

Informationssøgning og kildekritik

Som supplement til case-materialet kan du søge oplysninger på internettet eller på biblioteket om casevirksomheden, branchen eller andre forhold. Men det er sjældent mangel på informationer, der er problemet, når du arbejder med erhvervscase. Her finder du en oversigt over de mest almindelige internet-kilder, som kan bruges til casearbejde og projekter inden for det erhvervsøkonomiske område.

 

Det er vigtigt, at du forholder dig kritisk til alle kilder. På caseopgaverne, der er udarbejdet af Ministeriet for Børn og Undervisning, vil informationerne være opdelt i interne og eksterne kilder. Interne kilder stammer fra case-virksomheden selv. Det er meget sjældent, at der i dette materiale står noget direkte negativt om virksomheden, ligesom svage sider ikke nævnes direkte. Det skyldes, at virksomheden naturligt er interesseret i at fremhæve de positive sider. Derfor er det vigtigt også at arbejde med eksterne kilder, da de vil beskrive virksomheden ud fra en mere objektiv synsvinkel. 

 

Når man skal vurdere informationskilder, specielt fra internettet, bør man være opmærksom på en række faktorer som kildens formål, troværdighed, layout og indhold. Informationer kan lægges på internettet med forskellige formål; der kan være tale om nyheder, underholdning, køb og salg, personlige sider samt blogs (web logs = internetdagbog). Formålet med internetsiden skal stemme overens med den type information, som man søger.

 

Internetsiders troværdighed kan vurderes ud fra afsenderen eller ejeren af siden. Domænenavnet vil give en indikation af, hvem afsenderen er. Man skal dog alligevel være meget opmærksom. www.whitehouse.gov er den officielle hjemmeside for Det Hvide Hus, www.whitehouse.org er derimod en uformel side om Det Hvide Hus, www.whitehouse.net er en protestside, der viser hvor let det er at etablere en hjemmeside med en misvisende adresse, og www.whitehouse.com henviser til en amerikansk person- og adressesøgemaskine.

 

Et andet fingerpeg om troværdighed finder man ved at kigge på sidens layout. Hvordan er teksten skrevet? Hvis der er mange værdiladede ord og formuleringer, er det et faresignal. Er teksten let at forstå, og virker siden overskuelig? Er grafikken flot, eller virker siden rodet? Er der links til andre relevante sider og er indholdet opdateret? Endelig bør man gå indholdet nøje igennem og krydstjekke med andre kilder og lærebøger.